Kuvataide

Mediataide

Mitä on mediataide?

Mediataide on nykytaiteen osa-alue, joka hyödyntää sähköisiä viestimiä ja/tai teknologioita. Mediataiteen esitysympäristönä voi toimia esimerkiksi internet ja monenlaiset verkon julkaisualustat, museot, galleriat ja muut näyttelytilat, tapahtumat, kaupunkitila, televisio, radio tai vaikka teksti-tv.  

Mediataide toimii monien eri taiteenlajien rajapinnalla ja usein yhdistelee niitä. Esimerkiksi esitystaiteen, musiikin, ääni-, valo-, bio- ja videotaiteen tekemisen tavat voivat yhdistyä mediataideteoksessa. Aina rajanvetoa mediataiteen ja esimerkiksi kokeellisen elokuvan välillä ei pysty tekemään.

Mediataiteen sisällä on erilaisia suuntauksia, josta johtuen mediataiteen tyylillisiä ominaispiirteitä voi olla vaikeaa määritellä. Tyypillistä kuitenkin on, että mediataiteessa yhdistyy usein liikkuva kuva ja ääni, eli se on audiovisuaalista. Toisinaan voi myös olla ettei teoksessa ole lainkaan ääntä, tai liikkuvaa kuvaa.

Ensimmäiseksi mediataiteilijaksi usein nimetään korealainen Nam June Paik (1932–2006) teoskokonaisuudella Exposition of Music-Electronic Television (1963, Galerie Parnass, Wuppertal, Saksa).
Taitelijoita


PDF

Marja Helander

Avaa tästä

PDF

Sara Pathirane

Avaa tästä

PDF

Risto-Pekka Blom

Avaa tästä


Linkkejä

WWW

AV-arkki

Avaa tästä

WWW

Mediataide kasvattaa!

Avaa tästä

WWW

Kiasma Online Art

Avaa tästä


Tehtäviä

PDF&AUDIO

Äänikuvittelu - Äänimaiseman teko

Avaa tästä

Linkki audioihin